Volejte 732 201 743

Příběh Café Ignác

Příběh Jihlavské kavárny Cafe Ignác se začal psál v létě roku 2011, kdy jsmena internetu nalezli inzerát k pronájmu prostor. O kavárně jsme v té době nevěděli vůbec nic a už vůbec jsme si nedokázali představit co všechno obnáší otevřít si kavárnu. Nicméně jsme se jeli na prostor podívat a ještě ten den jsme si ho pronajali. 

Začalo vyběhávání všech povolení, vybírání nábytku, nutné stavební úpravy, vybavení baru, zkoušení různých druhů káv.. (nakonec jsme otevřeli s kávou Kenon z Italské neapole, která nám v tu dobu připadala nejlepší a zákusky, které jsme v tu dobu vozili až z výhlášeného Ostravského Labužníka. od roku 2020 si kávu pražíme sami v sesterské kavárně Kavárna Pražírna, hned vedle Ignáce a zákusky a zmrzlinu výrábíme ve vlastní cukrářské dílně. Naše produkty pak rozvážíme širokému spektru provozoven po celé Vysočině a Jižní Moravě. 

4.8.2011 jsme poprvé otevřeli... byl to den plný chaosu a zmatku, nic nefungovalo na 100%...

O té doby jsme v kavárně provedli 2 zásadní rekonstrukce. První - v roce 2018 se týkala výstavby kuchyně a WC přímo v kavárně - ano zní to neuvěřitelně, ale celých 7 dlouhých let naší hosté chodili na WC průjezdem do druhého patra :). Druhá rekonstrukce - v době COVID uzávěry v roce 2020 nám dala možnost kavárnu zrekonstruovat kompletně. Pěkně od podlahy :), teda.... včetně podlahy. A taky vlastně včetně baru, komplet eletroinstalace, nábytku, techniky za barem, zavedení klimatizace do celé kavárny....nooo... a taky jsme vyměnili kávovar za skvost z dílny LaMarzocco a mlýnek Victoria Arduino Mythos 2 s gravimetrií (ale o tom až za chvilku). 

Na podzim roku 2019 se naskytla příležistost pronajmout si sousední prostory vedle Ignáce. Pravda, v době, kdy jsme podepisovali smlouvy jsme němali uplně jasno v tom, co s prostorem budeme dělat, ale nechtěli jsme, aby si ho pronajal někdo cizí. No a nápad přišel brzy... vybudujeme si vlastní pražírnu a kávu si budeme pražit sami. A bude se jmenovat Kavárna Pražírna. Covid nám sice lehce posunul otevření, ale nyní si již můžete vychutnávat jak v Ignácovi, tak v Kavárně Pražírně super kávu, kterou v pražíme v malých dávkách, aby byla vždy čerstvá a kvalitní. V Kavárně Pražírně naleznete klidné místo, kde si vychutnáte mimo jiné i alternativní přípravy kávy. A abych nezapoměl. Kávu Vám v Kavárně Pražírně připraví také na LaMarzoccu a kávu namelou na Mythosu od Victoria Arduino. 

Co používáme za náčiní na kafe? 

LaMarzocco a Victoria Arduino... jednoduše proto, že nic lepšího, na čem by se dala připravit káva neexistuje. V Cafe Ignác se jedná o LaMarzocco Linea PBX s vestavěnými vahami, což znamená, že každou kávu co uvaříme, tak vážíme. Pravé espresso by mělo téct 25-30 vteřin a za tuto dobu mělo do šálku vytéct shot o hmotnosti 20g. LaMarzocco díky vahám pod hlavami dokáže extrakci ukončit přesně tak, aby každé espresso mělo 20g. No a Victoria Arduino mythos 2 s gravimetrií a nastaveitelným otáčkám zase hlídá kávu na vstupu, tak aby do každého espressa šlo 8,5g. A abych nezapoměl... všechny naše kávy vaříme hned z dvojnásobné dávky kávy... vše na dvoupáce a ze 17g. Chceme, aby požitek z kávy byl exkluzivní. V Kavárně Pražírna ka používáme LaMarzocco Linea Classic a k tomu mlýnek Victoria Arduino mythos1. I v tomto provozu však hlídáme gramáže na vstupu i výstupu, byť kávovar ani mlýnek vestavěné váhy nemá. Chceme z kávy dostat maximum chutí a bez vážení to prostě nejde....

Naše cukrářská výroba